Både Jorge Pereira och Rosanna Dinamarca (V) har bott i Kronogården. Foto: Gustav Löfstrand, SR / TT

Flera kritiska röster höjs mot SVT:s nya debattprogram Sverige möts

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagen har SVT:s nya satsning ”Sverige möts” premiär – och första ämne att diskuteras är segregation, live från Trollhättan. Nu höjs flera kritiska röster mot programmet, inte minst från Rossana Dinamarca (V) och Trollhätteprofilen Jorge Pereira.
– Vi tycker att man ska diskutera klassfrågor i Trollhättan i stället för segregation i Kronogården, säger Jorge Pereira.

Det var tidigare i veckan som Rossana Dinamarca (V) skrev en krönika i ttela med rubriken ”Är inte med på SVT:s pajaseri på Kronogården”. Hon hade blivit inbjuden att delta som debattör i SVT:s nya debattprogram Sverige möts, som har direktsänd premiär från Trollhättan under onsdagen.

”Jag gjorde klart att jag inte kommer vara med i debatten. Det blir ingen värdig debatt som tar människors liv på allvar. Jag kommer inte medverka som ett alibi till ett sådant pajaseri”, skriver hon i krönikan.

Rossana Dinamarca skriver som motivering i krönikan att det inte finns en tillfredsställande politisk balans mellan debattörerna.

”Klar övervikt åt höger”, skriver hon.

Det motsägs dock av projektledaren för programmet, Jorun Collin.

– Rossana fick information om debattörer när det var flera veckor kvar till sändning, precis i startfasen. Att det ska vara balans i programmet är sannolikt mer viktigt för oss, och något vi arbetar väldigt seriöst med, säger hon.

Så nu finns det en balans?

– Ja, det finns det. Absolut.

Skapar fler motsättningar

Nu höjs emellertid fler kritiska röster mot SVT:s nya program. Jorge Pereira och Robert Kozelka från organisationen Integrationsforum mot rasism har även de tackat nej till att medverka i debatten – om än som publik. Det skriver de i en debattartikel i ttela i dag.

– Vi tycker bland annat att det här skapar ännu mer motsättningar, säger Jorge Pereira till SVT Nyheter Väst.

Projektledare Jorun Collin medger att det kan finnas en sådan risk.

– Vi har jobbat stenhårt med att få folk som bor i Kronogården att medverka i debatten. Sedan finns det säkerligen de som tycker som Jorge också, men det är verkligen inte alla.

Debattprogrammet skulle ursprungligen sändas från stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Området har varit omdiskuterat i media den senaste tiden, bland annat efter att journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte gjorde en direktsändning från platsen där han utsattes för både fysiska och verbala angrepp.

Bott i Kronogården

Jorge Pereira har en historia som socialdemokratisk politiker i Trollhättan, och är nu ideellt verksam inom antirasistiska och demokratiska frågor. Han har tidigare utsetts till årets brobyggare av Nationaldagskommittén för sitt arbete mot rasism, och nominerats till Raoul Wallenberg-priset. Han har, likt Rossana Dinamarca, bott i Kronogården och tycker att problemen där har förstorats i samband med mediebevakningen den senaste tiden.

– Jag kom dit som flykting från Chile, så jag känner lite för det här, säger han och fortsätter:

– Vi har jobbat med det här i flera år. Jag har inget emot att diskutera segregation, men som det är upplagt nu tyckte inte vi att det var lämpligt för vår del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer