NU-sjukvården och det externa företagat har tolkas cellprovssvaren annorlunda. Foto: Isabell Höjman/TT

Flera kvinnor opererades i onödan efter felaktiga cellprovssvar

Publicerad
NU-sjukvården bedömer att sex kvinnor opererats på felaktiga grunder efter att ett externt företag analyserat deras cellprover, något Bohusläningen var först med att berätta. Kvinnorna fick brev hem med besked om cellförändringar på livmodershalsen och opererades, trots att det inte var nödvändigt.

Cellproverna som utförs av NU-sjukvården analyseras i huvudsak av sjukhusen själva, men vid vissa tillfällen tar de hjälp av det externa företaget Synlab Medilab när det gäller analyser och bedömning av proverna. I ett antal fall under 2019 har patienter hos NU-sjukvården fått tillbaka svar från det externa företaget som visade på cellförändringar, vilket ledde till att man följde rutiner och gick vidare med att operera kvinnorna.

Men efter operationerna har NU-sjukvården gjort en egen vävnadsanalys som visar att man egentligen inte hade behövt operera.

– Vi såg på de nya svaren att värdena inte var så allvarliga som de sett ut när vi fick de skickade till oss. Efter vidare granskning av resultaten gjorde vi en annan bedömning, säger Magnus Söderbergh, chefsläkare på NU-sjukvården, till Bohusläningen.

Anmäler till IVO

Eftersom flera kvinnor opererats på felaktig grund gör NU-sjukvården nu en anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, där de skriver att flera av kvinnorna även riskerar att få framtida komplikationer vid en eventuell graviditet. Tillsammans med resten av Västra Götalandsregionen väljer man därför att avsluta samarbetet med Synlab Medilab.

– Det är väldigt allvarligt. De drabbade har förstås blivit kontaktade av sina behandlande läkare där vi informerat kring patientförsäkring och berättat hur vi hanterat ärendet, säger Magnus Söderbergh till tidningen.

Företaget tillbakavisar kritiken

Per-Ove Sandberg, chefsläkare på Synlab Medilab, menar att företaget systematiskt får sina provsvar kontrollerade och att deras analyser är av samma kvalitet som NU-sjukvårdens.

– Vi gör själva interna kontroller, vi tar externa bedömningar och kvalitetssäkrar, så våra provsvar är väl kontrollerade skulle jag säga, säger Per-Ove Sandberg till Bohusläningen.

Efter incidenterna har alltså NU-sjukvården och VG-regionen valt att avsluta samarbetet med företaget i framtiden.

SVT Nyheter Väst söker Synlab Medilab för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
HPV-viruset – vad är det?

Det här är gynekologisk cellprovtagning

Visa

I Sverige kallas samtliga kvinnor mellan 23 och 49 år till gynekologisk cellprovskontroll, även kallad cellprovtagning, var tredje år för att upptäcka förändringar på livmoderhalsen. Mellan 50 och 64 år kollas man var sjunde år.

Vid provtagningen tas ett cellprov från livmodertappen för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer