Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad Västtrafiks presskommunikatör säger om situationen för de civila kontrollanterna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Flera larm om våld och hot mot biljettkontrollanter

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har tre larm kommit in till polisen om våld mot Västtrafiks biljettkontrollanter.

– Helt makalöst, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

Det första larmet kom in strax innan klockan 07 på morgonen, då en resenär hamnade i bråk med en biljettkontrollant på en spårvagn vid Järntorget i Göteborg.

– En man knuffade kontrollanten när hans färdbevis skulle kontrolleras. Han är nu misstänkt för våld mot tjänsteman och bedrägeribrott eftersom han inte kunnat visa giltig biljett, säger polisens presstalesman Hans-Jörgen Ostler.

Västtrafik känner inte igen uppgifterna

Enligt Västtrafik var det civilklädda biljettkontrollanter som var inblandade i situationen men man känner inte igen uppgifterna om att situationen skulle ha varit våldsam.

– Bevakningsbolaget som sköter det här har inga uppgifter om att det ska ha förekommit något hot eller våld, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik och fortsätter:

– Vi ser väldigt allvarligt på när vår personal blir hotad och utsatt för våld, att vår personal ska kunna känna sig säkra är högsta prioritet för oss.

Nya larm om hot mot tjänsteman vid lunch

Strax efter klockan 11 kom ett nytt larm om våld och hot mot tjänsteman vid Åkareplatsen i Göteborg. En biljettkontrollant ska då ha hamnat i bråk med en person som denne tidigare stött på i tjänsten och polis kallades dit efter att ett överfallslarm aktiverats. Om kontrollanten var civil eller inte är oklart.

Kort därefter aktiverades ytterligare ett överfallslarm på Södra vägen. En civil kontrollant ska då återigen ha blivit knuffad av en resenär. Efter händelserna upprättades en anmälan om hot mot tjänsteman och en om våld mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.