Foto: TT

Flera olyckor efter blixthalka

Uppdaterad
Publicerad

Nio trafikolyckor drabbade Boråstrakten under lördagen.

– Halkan syns inte, så många har överraskats av den, säger Gunilla Gustafsson vid polisen i Västra Götaland.

Riksväg 40 i Boråstrakten och E20 har varit särskilt drabbade av halkan. Där har det inträffat flera singelolyckor och även kollisioner.

– Men tack och lov så har ingen skadats allvarligt, utan de som har förts till sjukhus har haft lindriga skador, säger Gunilla Gustafsson vid polisen i Västra Götaland.

Därför blir det halt

Redan vid 07.30 ipå lördagsmorgonen ställde halkan till det på riksväg 40. Då var fem bilar inblandade i en olycka, då ett släp hamnade mitt över vägen.

– Då åkte vägverket ut och saltade, men olyckorna fortsatte ändå.

– Anledningen till den lokala halkan är att molntäcket spruckit upp, vilket inneburit att temperaturen sjunkit. Det har ju varit väldigt fuktigt en tid och därför blir det halt när det blir kallare, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

”Var försiktig”

Men någon större risk för fortsatt halka är det inte i kväll, men polisen uppmanar ändå trafikanter att vara försiktiga.

– Många gånger ser man ju inte om det är halt, säger Gunilla Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.