På bilden syns två lastbilar, varav den ena åkt av vägen i Stenungsund och den andra vält på sidan med sin timmerlast norr om Uddevalla. Båda olyckor uppges bero på blixthalkan som SMHI varnat om. Foto: Nyheter STO/Rescue photo

Flera olyckor efter blixthalka i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen skedde en rad olyckor både i och utanför trafiken runtom i Västsverige. På sina håll var det glashalt på vägarna, och flera kommuner valde under eftermiddagen att ställa in skolskjuts.

På eftermiddagen meddelades att flera skolskjutsar ställts in i bland annat Tibro, Tidaholm och Falköping, något som Sveriges Radio P4 Skaraborg först rapporterade. I Mariestads kommun ställdes samtlig skolskjuts in under eftermiddagen. Föräldrar uppmanas att hämta de barn som normalt tar sig hem med hjälp av skolskjuts.

Under dagen har en rad trafikolyckor skett runtom i Västsverige. Strax före klockan 10 på tisdagsmorgonen var tre bilar inblandade i en trafikolycka på länsväg 161 i Uddevalla. En person fördes till vårdcentral för kontroll. Skadeläget var dock inledningsvis oklart.

På E6:an i Strömstad körde en personbil in i ett mitträcke.

– En uppgiftslämnare säger att det var väldigt halt på vägen, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst. Även där var skadeläget oklart.

Vid 10:20-tiden larmades räddningstjänst, ambulans och polisen till Bagges väg, i anslutning till Timmerviksvägen, i Kode där en personbil kanat av vägen. Enligt SOS Alarm fördes en person till sjukhus med oklara skador.

Ishalka i Stenungsund

Vid 13-tiden körde även en lastbil av vägen och ner i ett djupt dike på Stripplekärrsvägen i Stenungssund. Föraren ska ha klarat sig utan några skador. Enligt uppgifter från platsen ska orsaken ha varit ishalka.

”Flera frakturer”

På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, SÄS, har det under dagen varit fullt på akuten efter flera drabbade av halkolyckor. 20-30 personer uppges ha fått olika typer av frakturer.

– Enhetschefen sa att det var fullt på akuten. 20-30 personer har på något sätt råkat ut för halkolyckor, säger Karolina Wikander, pressinformatör på SÄS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer