Plötsligt sjönk nivån i Stenungsunds vattentorn med en överraskande hastighet. Foto: Mikael Berglund

Flera orsaker till vattenbristen i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad
Plötsligt försvann stora mängder vatten ur Stenungsunds vattentorn.
– Vi jobbar fortfarande med att identifiera roten till problemet, säger samhällsbyggnadschefen Daniel Jerling.

Det var söndag kväll som man upptäckte att nivån i kommunens vattentorn var betydligt lägre än normalt. Men vart hade allt vatten tagit vägen? Att det troligen fanns en läcka var alla överens om. Men den förklaringen räckte inte, enligt Daniel Jerling:

– Det vi upptäckte igår kväll var att det gick undan fort, och att vi tappade väldigt mycket vatten. Då började vi felsöka. Vi kunde konstatera att vi troligen hade en läcka. Men vi har också haft ett väldigt stort uttag från befintliga abonnenter under helgen. Så det är en kombination av en trolig läcka och ett ovanligt stort uttag.

Stabilare läge

Under natten har vatten runnit till igen och läget har stabiliserats något. Det är ingen vattenbrist, men kapaciteten är nedsatt.

– Men tappet på söndagskvällen har vi ännu inte återhämtat oss från. Vattennivån i vårt torn är fortfarande lägre än normalt vid den här tiden på dygnet. Därför rekommenderar vi kommuninvånarna att vara sparsamma med vattnet. Vi vill att de undviker att fylla på pooler och vattna trädgårdar nu. Vi uppdaterar situationen löpande på vår hemsida, säger Daneil Jerling.

Jakten på läckan

Kommunen tror sig veta i vilket område läckan finns, och har stängt tillförseln där.

– Men det ändå vara svårt att hitta exakt var läckan finns. Det syns inte alltid omedelbart.

Ännu finns ingen prognos för när problemet kan vara löst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer