Erik Björling och Louise Berner i Hökerum har förlorat många av sina får i två vargangrepp de senaste dagarna. Foto: Privat/TT

Flera vargangrepp på ett par veckor

Uppdaterad
Publicerad
Västsvenska bönder har drabbats av flera vargangrepp den senaste tiden. I Hökerum, mellan Borås och Ulricehamn, har Erik Björling och Louise Berner förlorat 24 får på två dagar.

Det var på torsdagen som Erik Björling i Hökerum fick ett samtal från sin granne.

– Han såg mycket rovfåglar i luften så då gick jag och kollade, berättar han.

Erik Björling gick till hagen och insåg att hans och sambon Louise Berners får hade angripits av varg. Direkt på fredagsmorgonen gick han och tittade till djuren och upptäckte att varg varit där igen. Totalt har de nu förlorat 24 djur, något som Borås tidning var först med att berätta.

– Alla som har djur är ju medvetna om vad som kan hända. Men det värsta är när man ser djuren lida, säger Erik Björling.

Många av fåren var inte döda, utan de har själva fått avliva djuren.

Länsstyrelsen vill få fram DNA

De senaste veckorna har det skett flera vargangrepp mot får i Västsverige. Utöver de två i Hökerum har det skett angrepp i bland annat Alingsås och Lidköping. Länsstyrelsen Västra Götaland försöker nu identifiera den eller de vargar som är skyldiga.

– Det är mycket unga vargar ute och rör sig och de flesta äter inte får, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Myndigheten har nu topsat och skickat provet med akut-status för att så snabbt som möjligt få fram ett DNA.

– Vi har haft mycket angrepp och det är inte bra, men det gäller att skjuta rätt individ för att få det här att sluta, säger Mia Bisther.

”Man får ett band till dem”

Angrepp från rovdjur på tamdjur ersätts ekonomiskt av länsstyrelsen och det finns bidrag att söka för att ha råd med rovdjursavvisande stängsel och liknande. Men pengar kan inte ersätta allt.

– De här djuren har vi ändå haft i sju år, man får ju ett band till dem, säger Erik Björling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer