Cancerdrabbade Hans Mattsson tyckte det var skönt att kunna jobba under de dagar han mådde bra. Foto: SVT

Flexibel sjukskrivning ska införas i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

För att personer som genomgår en cancerbehandling snabbare ska komma tillbaka i arbete har man infört flexibel sjukskrivning i Västra Götaland. Efter ett lyckat pilotprojekt ska det nu införas permanent i länet.

– Möjligheten att kunna jobba under de dagar jag mådde bra var guld, säger Hans Mattsson, som deltagit i pilotprojektet.

Det var 375 personer som deltog i pilotprojektet som genomfördes av Försäkringskassen och Västra Götalandsregionen under ett år.

Tanken med flexibel sjukskrivning är att stötta de som går igenom en cancerbehandling. Om patienten kan arbeta under sin behandling kan det på sikt bli lättare att komma tillbaka till arbetet igen.

Positiva resultat

Hos deltagarna i projektet märktes positiva resultat jämfört med de som avstod en flexibel sjukskrivning.

Det har lett till att projektet nu införs permanent i länet och det utreds dessutom om det ska införas nationellt.

– De här personerna mår mycket bättre och klarar av behandlingen bättre. Det uppger både de själva och deras behandlande läkare, säger Zarah Nettervik, projektledare på Försäkringskassan.

Får själva välja

Hon tillägger att de personer som genomför en flexibel sjukskrivning själva har valt det.

– Man har hundra procent sjukskrivning i botten. Tryggheten att vara hemma och sjuk finns alltid, säger Zarah Nettervik.

Personer som känner att de orkar och vill pröva att arbeta får dock möjligheten att göra det.

– Men vi vet också att en stor del av de som går igen en cancerbehandling blir så sjuka att de inte klarar att arbeta ens en hel timme.

Deltog i pilotprojektet

För drygt tre år sedan fick Hans Mattsson sitt cancerbesked. Lyckade operationer gjorde att han under förra hösten kunde gå tillbaka till sitt arbete på Göteborgs energi samtidigt som han genomgick sin efterbehandling.

– Jag kunde vara hemma en dag när jag egentligen skulle arbeta utan att det blev några konsekvenser, säger han.

Han tillägger också att det var skönt att kunna jobba under de dagar han mådde bra.

– Då slapp jag sitta hemma och fundera på hur illa nästa behandling skulle ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.