Sedan 2004 har nio olyckor inträffat i Västra Götalands och Hallands län på eller nära perronger. Sju av dem med dödlig utgång. Rolf Olsén har kämpat för en säkrare perrong i Floda i ett par år. Nu har det blivit en motion till Kommunfullmäktige om att ansvariga på Banverket snabbt ska vidta åtgärder som ökar säkerheten.
– Få i första hand upp ett staket med grindar som öppnas av lokföraren på pendeltåget och ljud och ljussignaler som varnar för att ett tåg kommer i full fart, säger Rolf Olsén till Västnytt.
Godståg och X2000 passerar tågperrongen i Floda med en hastighet på över 100 km i timmen. Perrongen är bara två meter bred. Varningskylten på perrongen är inte läsbar och dom vita spärrlinjerna som ska markera förbjudet område syns nästan inte.
Smala perronger skapar också stor osäkerhet för lokförarna. Björn Svedberg har varit lokförare i snart 30 år. Idag kör han godståg som kan väga upp till 3000 ton å som har en stoppsträcka på upp emot en kilometer.
– Barn har ju en förmåga att hoppa fram och tillbaka. De fattar nog inte vad de leker med, säger han och fortsätter. Vi kan inte göra någonting. Från det att du ser att något tills du ska reagera och få stopp så är du redan förbi.
Två gånger per år genomför Banverket säkerhetsbesiktningar av perrongerna inom regionen. De säger att de nu ska se över hur det ser ut vid Floda station och om banverkets regler stämmer med verkligheten.