Exemplaret som Todd Franson hittade var ungefär 30 centimeter långt. Foto: Todd Fransson

Flygande bläckfisk från Atlanten – i Billdal

Publicerad

Fynd av Todarodes sagittatus, eller Större flygbläckfisk har gjorts på västkusten, närmare bestämt i Billdal, längs med Säröbanan.

– Jag var ute och gick med hunden och så såg jag att den låg där på gräset ungefär femton meter från havet, säger Todd Fransson som gjorde den ovanliga upptäckten.

I framtiden kanske det inte kommer att vara en särskilt ovanlig syn på västkusten att se bläckfiskar som med hjälp av en jet-stråle lämnar vattenytan i ett 30-meter långt hopp, eller att makrillfiskare får sig en rejäl smäll när en bläckfisk hoppar rakt in i dem.

– Tidigare har den varit extremt sällsynt, man får gå tillbaka 16 år för information om fynd vid västkusten, men förra året gjordes åtta strandfynd och i i år har det också gjorts flera fynd, så det är inte omöjligt att den blir en vanlig art i våra vatten inom en snar framtid, säger Kennet Lundin, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

”Jag blev förvånad”

Todd Fransson, som bor vid havet i Billdal, kontaktade Kennet Lundin vid Naturhistoriska museet efter att han gjort den ovanliga upptäckten när han var ute på promenad med sin hund.

– Jag blev förvånad efter att jag fick svar från Naturhistoriska, jag visste inte att det fanns bläckfiskar i våra vatten, än mindre att det fanns flygande bläckfiskar. Nu i efterhand tycker jag att det var synd att jag inte kastade i den igen.

Hur reagerade hunden?

– Den nosade lite på den och sen så gick den vidare, den verkade inte tycka att det var något intressant, åtminstone inte lika intressant som jag tyckte!

Ingen fortplantning i svenska vatten

Kennet Lundin berättar att den Större flygbläckfisken med stor sannolik inte kommer att fortplanta sig på västkusten, men också att den är en god matbläckfisk.

– Den förekommer på många fiskdiskar i södra Europa och fiskas kommersiellt på grund av att den är en mycket god matbläckfisk. Man fiskar efter den på samma sätt som man fiskar makrill på eftersom den också rör sig i stora stim, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.