Foto: TT Bild

Fokus på räkor när ny lista presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Västkusträkan fick rött ljus av Världsnaturfonden för ett år sedan på grund av risk för överfiske.

På tisdagen kommer besked om WWF kommer att ha kvar västkusträkan på sin lista över arter som är hotade och som man enligt organisationen inte bör köpa.

Invändningar

När beskedet kom för ett år sedan möttes det av motargument, bland annat från dåvarande landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) och Havs- och vattenmyndigheten.

Västkusträkan rödlistas

Ostridbart är dock att beståndet av räkor har minskat kraftigt de senaste tio åren, men man är oense om man kan fortsätta fiska eller inte.

Inga nya tillstånd

Det behövs en licens för att fiska räkor och i nuläget har 62 svenska fartyg har ett sådant tillstånd. Havs- och vattenmyndigheten medger inga nya tillstånd på grund av hur beståndet ser ut i nuläget.

Regeringen har satsat pengar för att utveckla pengar för ett mer selektivt fiske. Bland annat har Havs- och vattenmyndigheten satsat två miljoner kronor för ta fram nya fiskeredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västkusträkan rödlistas

Mer i ämnet