Här attackerar minken en mås

Uppdaterad
Publicerad

En stilla promenad i kvällssolen fick en dramatisk vändning då Emmy Eklund och mamma Susanne Lax fick se en uppgörelse på liv och död på nära håll.

– Vi såg en mås och ett annat mörkt djur som brottades, men vi kunde först inte se vad det var, säger Emmy Eklund till SVT.

Det var under tisdagskvällen som Emmy Eklund och hennes mamma Susanne Lax såg ett stort antal måsar som cirkulerade över vattnet och kajen i närheten av kranen på Eriksberg i Göteborg. Plötsligt så de någonting oväntat som utspelade sig på bryggan, under den cirkulerande flocken av måsar.

– Det såg ut som om de försöker rädda den skadade måsen, säger hon till SVT.

Dyker ner mot bryggan

På filmen som Emmy skickat in till SVT Nyheter Väst, kan man se att en av måsarna faktiskt dyker ner mot bryggan, men i samma sekund släpar minken i väg med sitt redan skadade eller dödade byte.

– Vi blev så klart chockade för vi har aldrig sett någonting liknande. Samtidigt var det riktigt spännande och kul att se det här naturfenomenet.

Att det skulle röra sig om någon räddningsinsats från de andra måsarna tror inte Daniel Roth, zool

Daniel Roth, zoolog på Universeum i Göteborg. Foto: Universeum

og på Universeum i Göteborg:

– Nä, jag kanske låter lite taskig men de försöker inte rädda sin kompis. Däremot försöker de hålla den här minken borta från bland annat ägg och ungar. Alla vinner på att skrämma bort ett rovdjur, säger han.

Duktiga jägare

Enligt honom är minken en mycket duktig och snabb jägare som tar det mesta som den kan hitta.

-  Minken biter många gånger bak i nacken och dödar sitt byte på det sätter.

Är det vanligt att sådant här händer?

– Det är jättevanligt att sådant här händer, men så klart svårt att få det på bild och film som i det här fallet.

Äter minken upp hela den här måsen?

– Nej, den brukar nöja sig med de godaste bitarna och resten får andra arter i naturen dela på. Vilka organ som minken anser är godare vet jag faktiskt inte, säger Daniel Roth.

Emmy Eklund säger att det blev förvånansvärt tyst och lugnt bland måsarna efter minkattacken och hon förvånas över att en mås som är ganska stor och kraftig kan bli attackerad på det här sättet.

– Den här minken tog tag i måsen om om det vore världens minsta grej och den drog med sig måsen under bryggan.

Mink

  • Minken tillhörde inte ursprungligen den svenska faunan. Oftast ser man minken i anknytning till vatten. Minken är anpassad till ett liv både i vatten och på torra land. Arten ses som ett hot mot flera av våra inhemska arter, främst markhäckande fåglar.
  • Minkens kroppstorlek är cirka 30-45 centimeter lång exklusive svans och kan jämföras med en ekorre som har en koppstorlek på 24-30 centimeter exklusive svans. I jämförelse med utter har minken en spetsig nos, en jämntjock, ej muskulös svans och ett nervöst och spretigt rörelsemönster.
  • Minken har en vid, naturlig utbredning i Nordamerika. Under 1920-talet infördes minken till pälsdjursfarmer i flera europeiska länder, däribland Sverige. Dessa farmar kom att bli spridningscentra för minken. I dag är minken etablerad i starka stammar i framför allt norra Europa. Minkens närmaste släkting är flodillern, ibland kallad europeisk mink. Denna numera utrotningshotade art, har aldrig förekommit i Sverige, men väl i Finland.
  • Minken är ett 0,5-1,7 kg tungt mårddjur, som vistas i sött eller salt vatten och i vattennära områden. Födan är varierad. Såväl vattenlevande djur (fisk, kräftor, grodor) som landlevande (sorkar, fågel) ingår i födan. Minken kan lägga upp matförråd. Den är en betydelsefull predator på markhäckande fåglar, deras ägg och ungar samt på kräftor.

Källa: Svenska Jägareförbundet och Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.