Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oro och krig gör att ammunition är eftertraktat. I fabriken i Karlsborg jobbar man nu treskift. Foto: Frida Björk/SVT

Följ med in i fabriken i Karlsborg där Sveriges militära finkalibriga ammunition tillverkas

Publicerad

Det förändrade säkerhetsläget i Europa har fått många konsekvenser. En är att Sveriges enda fabrik som tillverkar militär finkalibrig ammunition går på högvarv.

– Det nordiska försvarsmakterna fyller på lagren, säger Håkan Führ på Nammo Sweden.

Tillverkningen sker i Karlsborg bakom stängda grindar i lokaler där det har producerats ammunition sedan 1870-talet.

De senaste åren har företaget sålt mer och mer, men efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina är orderboken fylld för flera år framöver.

– I det svenska försvaret till exempel så ökar vi antalet värnpliktiga och förband. Det går åt mer ammunition att träna med helt enkelt, säger Håkan Führ.

Kunderna är hemliga

Företaget ägs av norska och finska staten tillsammans och säljer den finkalibriga ammunitionen till de nordiska försvarsmakterna och vissa Natoländer. Exakt vilka kunderna är och hur mycket som tillverkas är hemligt.

Men enligt årsredovisningen slogs försäljningsrekord förra året och omsättningen var 1,1 miljard. Det inkluderar hela företagets verksamhet i Karlskoga, Lindesberg, och Karlsborg där man har sin bas.

Hur ser ni på att tjäna pengar på att tillverka något som är tänkt att skada?

Vår ammunition är fredsbevarande och vi säljer inte till krigförande länder. I händelse av en värre situation så är det bra att ha den här tillverkningen på hemmaplan, säger fabrikschefen Anders Gunnarsson.

Enklare att rekrytera

Företaget har behövt utöka sin personalstyrka och tycker att det är betydligt enklare att rekrytera i dag.

– Det har skett en stor attitydförändring i samhället till att jobba inom försvarsindustrin, jämfört med tidigare då vissa hade tveksamheter till att jobba hos oss, säger vd Håkan Führ.

Se hur tillverkningen går till inne i fabriken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.