Folkhögskola på Tjörn polisanmäler nazistpropaganda

Publicerad

När personalen kom till Billströmska folkhögskolan på Tjörn var den fullständigt nedlusad av progaganda från Nordiska motståndsrörelsen. Nu har skolans ledning valt att polisanmäla händelsen som olaga intrång.

Det var på måndagmorgonen den 11 juni som personalen upptäckte att det över över hela Billströmska folkhögskolan på Tjörn satt affischer, klisterlappar och dekaler från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Dessutom fanns det högar med flygblad på flera ställen.

– Vi har tio byggnader och det satt propaganda på allihopa. Vi tycker det var mycket, vi gick runt och plockade ner från dörrar och brevlådor, säger Eva Green-Fredriksson, biträdande rektor på Billströmska folkhögskolan.

Tjörn

Hur har eleverna reagerat?

– De hade redan slutat för terminen och var inte här. Så på det sättet var det väl en flopp för de som gjorde det här.

Inte första gången

Eva Green-Fredriksson har ingen teori om varför skolan utsatts just nu, förutom att det är valår. Däremot är det inte första gången skolan blivit utsatt, berättar hon.

I samband med en föreläsning med en överlevare från förintelsen för två år sedan hände ungefär samma sak.

– Men då hade de varit inne på skolan också, den här gången var de bara utomhus, säger Eva Green-Fredriksson.

Viktigt att markera

Hon anser att det är viktigt att göra en polisanmälan.

– Det är viktigt att markera vad vi står då vi jobbar med demokratifrågor och alla människors lika värde. Vi tycker att här inne på skolområdet vill vi inte ha sådan propaganda, säger Eva Green-Fredriksson.

SVT har varit i kontakt med företrädare för NMR som inte säger sig känna till händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjörn

Mer i ämnet