Bohus medias ägare Krister Samuelsson förvånades av PTS brev. ”Vi har bedrivit radio i 20 år utan en enda anmärkning”, säger han. Foto: TT/SVT

För stark närradio i Bohuslän – kan störa flygtrafiken

Publicerad

Tre närradiosändare i Bohuslän riskerar böter på 150 000 kronor om de inte drar ner sina effekter. Kravet kommer från Post- och telestyrelsen, som vid kontroller upptäckte att sändarna inte följde tillstånden. Något som kan innebära risk för störningar för flygtrafiken.
– Vi har korrigerat nivån nu, det gjorde vi direkt när vi fick brevet, säger Krister Samuelsson på Bohus Media.

Sändarna som det handlar om finns i Stenungsund, Uddevalla och Lysekil, och ingår i nätverket Radio Bohuslän. Det var vid kontroller som Post- och telestyrelsen (PTS) upptäckte att den signal som sänds ut från de aktuella sändarna inte motsvarar de tekniska parametrar som anges i sändningsvillkoren.

Enligt PTS så finns det en ökad risk för skadlig störning på bland annat luftfartsnavigering och luftfartskommunikation, och skriver i ett föreläggande till Bohus Media att det är av stor vikt att Bohus Media omedelbart vidtar nödvändiga åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Något som redan är gjort enligt ägaren till Bohus Media:

– Jag skruvade ner nivån direkt jag fick brevet från PTS och de har noterat detta. Nu finns det överhuvudtaget ingen risk för att det blir något vite, säger Krister Samuelsson till SVT Nyheter Väst.

”Inga problem tidigare”

Enligt honom har kraven skärpts och menar att det inte var några problem att sända ut i de nivåerna tidigare.

– Vi har bedrivit radio i 20 år tillsammans med Radio Bohusläns stationer och vi har inte fått en enda anmärkning på våra sändningar under alla år, säger han.

Vad säger du om att PTS skriver att det finns en ökad risk för störningar för flygtrafiken?

– Jag är väldigt förvånad över informationen som PTS gått ut med att våra nivåer skulle störa flygtrafiken, det är fullständigt barockt. Det är klart att det kräver mycket högre signaler för att det skulle ske. Hade det förelegat en uppenbar risk så hade vi fått stänga våra sändare omgående, säger Krister Samuelsson.

Enligt Post- och telestyrelsen har Bohus Media fram till den 7:e januari nästa år på sig att åtgärda problemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer