Michaela Almhav, initiativtagare till Skolupproret Skövde Foto: TT/SVT

Föräldern Michaela: Jag ser hur lärarna sliter

Publicerad

Besparingar i skolan och satsningar i centrum får föräldrar i Skövde att reagera.

– Kommunen har valt estetik framför etik och moral, säger föräldern Michaela Almhav som startat Facebookgruppen ”Skolupproret Skövde kommun”.

Det var renoveringen av ytor i centrala Skövde, investeringar på 77 miljoner under 2019, som fick bägaren att rinna över för Michaela Almhav. På nära håll hade hon sett och hört hur både elever och personal i skolan mådde allt sämre på grund av besparingar och tidspress.

– Dagligen får jag höra av lärare hur illa det är. Och jag ser ju hur illa det är för de som är pedagoger på mina barns skola, även om de inte uttryckt det så ser jag ju hur de sliter, säger Michaela Almhav.

Hennes önskan är att kommunen ska prioritera utbildningen över upprustningar som den på Hertig Johans Torg.

250 000 på tulpaner

I årets budget går barn- och utbildningsnämnden med ett underskott på 20 miljoner. Det har bland annat resulterat i att skolorna fått inköpsrestrektioner. Enligt Michaela Almhav har det lett till att skolbarn behövt ta med sig pennor och sudd hemifrån.

– Samtidigt har kommunen valt att lägga pengar på en tulpanpark, säger hon och hänvisar till att gatu- och parkenheten under året köpt in tulpanlökar för 250 000 kronor.

– Kommunen har valt estetik framför etik och moral.

Olika typer av pengar

Katarina Jonsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Skövde, säger att det inte går att använda pengarna på det sättet som föräldrarna efterlyser. Pengar som används till exempel vid bygget av ett torg kommer från kommunens investeringsbudget. Den består till viss del av överskott från föregående års budget, men den stora potten är pengar man lånar från bank.

– En investering är av engångskaraktär, det kan man inte översätta och lägga in i driftsbudgeten. Man kan inte låna till drift. Det är ju ekonomisk osundhet, säger Katarina Jonsson (M)

”Tänka om och göra rätt”

Men om man jämför skolmaterial mot tulpanlökar handlar det om ”samma typ” av pengar, bekräftar Katarina Jonsson (M) – medel ur driftsbudgeten. Det är där skatteintäkterna hamnar.

– 8 av 10 skattekronor läggs idag på omsorg och skola. Resten går till allt annat. Om en kommun bara lägga resurser på vård, skola och omsorg vore det inte så trivsamt att bo i den staden, säger hon.

Katarina Jonsson (M) betonar att det inte finns något köpstopp och att de inte bryter mot den skyldighet de har att förse barnen med skolmaterial.

Michaela Almhav anser att det estetiska under inga omständigheter ska få gå före en god skolmiljö.

– Jag anser att det finns alla möjligheter i världen att tänka om och göra rätt, säger hon.

Protester mot besparingar

I helgen arrangeras Skolmarschen på flera håll i landet för att markera mot besparingarna inom skolan. Michaela Almhav hoppas att deras relativt nyskapade grupp kommer hinna kraftsamla sig tills det, annars har de för avsikt att göra en större aktion längre fram.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) hoppas få till ett möte med företrädare för gruppen inom den närmaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.