Barnen på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: TT

Föräldrar höll barnen hemma från skolan i åratal – döms att betala över 600 000

Publicerad

En ortodox judisk familj i Göteborg har i åratal stridit mot Göteborgs stad, för rätten att få ge barnen hemundervisning istället för vanlig skolgång. Nu har ärendet nått vägs ände, föräldrarna har inte rätt och ska enligt en slutgiltig dom istället betala hundratusentals kronor i vite.
– Det är synd att man bötfälls för det här i ett modernt och liberalt land som Sverige, skriver mamman till SVT Nyheter Väst.

Den judiska familjen har bott i Sverige sedan 90-talet och tillhör en ortodox trosinriktning inom judendomen, vilket GP var först med att rapportera om.

Enligt den måste man be flera gånger om dagen och pojkar och flickor ska undervisas åtskiljda. Därför har familjen undervisat barnen i hemmet. Enligt deras egen version i en dom från Kammarrätten, som SVT Nyheter Väst tagit del av, har barnen fått undervisning på en utländsk skola, över nätet.

Ska betala höga belopp

Men Förvaltningsrätten tror inte på det, eller godkänner vart fall inte den utbildningen som fullgod enligt standard för vanlig svensk undervisning.

Själva säger föräldrarna, återgivet i domen, bland annat:

”Det är anmärkningsvärt att Förvaltningsrätten ifrågasätter trovärdigheten av de uppgifter om utlandsstudier och skolans nivå som lämnats in. Den aktuella skolan har funnits sedan 1960-talet och familjens äldre barn har gått i skolan samt i motsvarande pojkskola. De äldre barnen som har gått i skolan har därefter gått vidare till gymnasial och akademisk utbildning”.

Hänvisar till hotbild

Föräldrarna försvarar även beslutet att inte sända barnen till skolan med att det finns en hotbild mot barnen:

”En hotbild är en ständigt pågående process. Föreligger en hotbild finns det således en konstant latent risk för hot eller angrepp... Det kan inte rimligen ställas krav att utsätta sina barn för den risk som hotbilden innebär”.

Göteborgs stad har drivit fallet ända sedan 2011 när en ny lag infördes, som inte medger hemundervisning.

– Vi utgår från lagen. Det är skolplikt i Sverige och vi kan inte bortse från när människor inte uppfyller lagen, säger Marie Sandstig, utbildningschef inom grundskoleförvaltningen i Göteborg, till SVT Nyheter Väst.

Har inte gett upp

Familjen har genom åren överklagat alla beslut. Nyligen beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att inte pröva Kammarrättens dom vilket innebär att den är slutgiltig.

Domen slår fast att föräldrarna ska betala ett vite på 301 500 kronor vardera eftersom man ignorerat tidigare beslut som säger att barnen måste infinna sig i skolan

I ett meddelande till SVT skriver mamman i familjen bland annat följande, (fritt översatt från engelska):

Våra barn talar fyra språk flytande och har en väldigt komplett utbildning som är både sekulär och judisk. De har ett rikt socialt liv och många vänner. Men utbildning handlar inte om ”one size fit all”. Det är synd att man i ett modernt och liberalt samhälle som Sverige bötfälls på grund av en mentalitet att allt ska vara likriktat.

Mamman anser också att Sverige i och med domen bryter mot internationell lag som skyddar människors religionsfrihet.

I klippet nedan kommenterar Skolverket den slutna Facebook-gruppen som tipsar om hur man undviker skolplikten.

Alla barn, som är bosatta i Sverige, har skolplikt från höstterminen det år de fyller 6 år. Om det finns synnerliga skäl kan den kommun barnet bor fatta beslut om att barnet får fullgöra skolplikten på annat sätt. (Pojken på bilden har ingen koppling till nyheten.) Foto: Hasse Holmberg / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer