Starta klippet för att höra hur läxhjälpen påverkat barnen i området. Foto: Dennis Franco/SVT

Föräldrar i Bergsjön startade läxhjälp som engagerar hundratals

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan tröttnade två föräldrar i Bergsjön på att skicka sina barn in i kortsiktiga projekt som de själva inte hade makt över. Därför startade man läxhjälp för 20 barn. Nu är närmare 500 barn och 150 föräldrar engagerade.

– Om barnen lyckas med skolan och inte hamnar på fel sida så är det vår belöning, säger Mohamed Rage som är engagerad i verksamheten.

Allt började i Bergsjön, som är vad polisen klassar som ett ”särskilt utsatt område” i Göteborg. Föräldrar kände att det hade blivit mer oroligt i området och var oroliga för sina barns framtid. Då skapade man Bergsjöns Studiecenter Läxhjälp (BSL).

– Jag har bott här i 31 år och jag har sett alla möjliga projekt som kommer utifrån starta och försvinna, vi ville starta något långsiktigt, säger Mohamed Rage som är en av föräldrarna bakom initiativet.

Hjälper barnen med skolgången

Läxhjälpen kunde hjälpa barnen med skolgången men också med att hålla dem borta från kriminalitet. Med hjälp av hyresgästföreningens lokaler kunde läxhjälpen starta med ungefär 20 barn. Nu, fem år senare, finns de i tre lokaler i Bergsjön med en fjärde som är under uppstart. De beräknar nu att de involverar 500 barn och 150 föräldrar.

Samlingsplats för familjer

Efter stor uppslutning från föräldrar från Bergsjön, men även från andra områden i Göteborg, vill man nu fortsätta sprida idén vidare i staden. Förutom läxhjälp har lokalerna även blivit en samlingsplats för barn och vuxna i området där de träffas och umgås – även på helger.

– Det är oftast på helgerna som barnen hamnar fel, när de är ute på gården, säger Mohamed Rage.

Började som en ideell förening

Föreningen är föräldradriven och familjerna som är med säger sig själva ha begränsade språkkunskaper, och vissa lever i trångboddhet. Därför har det varit varit svårt klara av läxorna hemma.

Läxhjälpen startade ideellt men när antalet barn ökade så anställdes ett par läxhjälpare genom bidrag från kommunen. Detta för att säkerställa att det alltid finns någon i lokalen som kan hjälpa barnen.

Hör barnen och initiativtagaren Mohamed Rage i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.