Föräldrarnas besvikelse efter det nya beslutet: ”Det här är ett haveri”

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolenämndens beslut att bussa 200 elever från Åkeredsskolan i Näset i Göteborg till en annan skola i Västra Frölunda upprör föräldrar. För ett år sedan blev de lovade att eleverna skulle stanna kvar i de temporära paviljongerna på skolområdet.

– Jag tycker att det här är ett haveri, en katastrof, säger föräldern Martina Farinder.

Hör kritiken från föräldrarna klippet.

Under måndagen beslutade Grundskolenämnden att eleverna i årskurs 5 och årskurs 6, 200 elever totalt, ska få skolskjuts till Slottsbergsskolan i Västra Frölunda när den nya skolan byggs. Om drygt två år kommer elever och personal kunna flytta in i den nya skolan.

Vårdnadshavare har väntat på den nya skolan i några år och är kritiska till att det behövs ytterligare en evakuering för att kunna sätta igång bygget.

– Nu får man göra om och göra rätt, säger Jesper Östergren som är förälder.

Kommer att påverka barnen

Evakueringen påverkar barnens lärande och skolskjuts kan bli utmanande för barnen med särskilda behov, säger Martina Farinder som är förälder och även arbetar som stödpedagog på skolan.

 – Det kommer att bli jättesvårt för de att förhålla sig till en ny miljö, att sitta på buss tillsammans med så många människor, säger hon.

Yngre barn stannar kvar

De yngre eleverna kommer att stanna kvar i temporära paviljonger. Sara Wågenberg som har ett yngre barn på skolan säger att många föräldrar är positiva till politikernas beslut och att bygget nu kan sätta igång. Hon håller inte med om kritiken.

– Vi är oroliga att fler vändor i den här historien kommer försena byggstarten och göra så att våra barn aldrig får gå i den nya skolan. Är det rimligt att ändra beslutet till fördel för de elever som bara har ett eller två år kvar på skolan men till nackdel för de som har fem till sex år kvar?, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.