En lastbil skenade på E20 under måndagseftermiddagen. Foto: Foto: Johan Sjöström

Föraren i första förhör om ”skenande” lastbil – skyller på tekniskt fel

Uppdaterad
Publicerad

Chauffören i den lastbil som ”skenade” längs E20 i Västergötland är skäligen misstänkt för grovt falskt larm och vårdslöshet i trafik. Nu har ett första förhör hållits med chauffören som fortsätter hävda att det var ett tekniskt fel på lastbilen, trots utredningar som tyder på det motsatta.

I dag höll polis ett första förhör med lastbilschauffören i den lastbil som skenade längs E20 i omkring 50 km/h i mitten av maj.

Chauffören uppgav själv vid händelsen att fordonet fått tekniska problem och att det inte gick att bromsa. Polisen rensade då E20 på trafik och körde bakom samt framför lastbilen i över en timme, innan lastbilen leddes ut på en åker där den stannade.

Föraren började utredas för vårdslöshet i trafik och falsklarm efter att både Transportstyrelsen och Scania granskat händelsen och kommit fram till att inget tydde på tekniskt fel på lastbilen.

Nekar till brott

Trots det hävdar lastbilschauffören i dagens förhör fortsatt att det var fel på lastbilen och nekar till brott, enligt hans advokat Bertil Westlund.

Hur förklarar han att det gick att stanna lastbilen på åkern när han kört av vägen?

– Hans förklaring är att när den kört över diket fick den sig en knyck och då gick det att hantera den som vanligt igen.

Fortsatt misstänkt

Men brottsmisstankarna kvarstår, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare trafiksektion region Väst.

– Han är skäligen misstänkt för grovt falskt larm och vårdslöshet i trafik.

Enligt Gabrielsson kommer mannen behöva höras flera gånger innan man går vidare.

Lastbilschauffören var inte påverkad av alkohol, droger eller läkemedel vid händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.