Allt fler åker fast när det hyr ut utan tillåtelse. Foto: Christine Olsson, TT

Fördubbling av svartuthyrare som åker fast

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ärenden hos hyresnämnden som rör svartkontrakt har i Västsverige ökat från 52 till 93 på ett år. Förklaringen till ökningen tros vara hårdare satsningar för att komma åt de som hyr ut i andrahand utan tillåtelse.

Bostadsbristen leder till desperata och temporära lösningar och marknaden för svartakontrakt växer sig stark. I Göteborgs hyresnämnd har antalet fall om svartkontrakt nästan fördubblats på ett år, visar en granskning av Hem & hyra.

– Det här är en ny trend. Den beror på att det finns få bostäder, mycket pengar att tjäna och många nyanlända som inte vet hur det fungerar. Det farliga är att det sätts i system. Det kommer att bli ett jätteproblem, och kosta samhället mycket pengar, säger hyresrådet Lise-Lotte Norén Wilkens till tidningen.

2016 tog hyresnämnden beslut i 52 ärenden, under 2017 var antalet ärenden 93.

Fler kontroller

Göteborgs största hyresvärdar har blivit hårdare i sina kontroller vilket kan vara bidragande till ökningen av antalet rättsfall. Allt eftersom det konstateras att en lägenhet hyrs ut svart och kontrakten kan rivas så frigörs det lägenheter till bostadskön.

Bostadsbolaget valde för två år sedan att prioritera utredningar av misstänkta svartkontrakt, på ett år blev 120 lägenheter lediga, skriver Hem & hyra.

När hyresvärdarna sätter stopp mot svartuthyrare innebär det att fler kan få chans till ett förstahandskontrakt, men det ger fler positiva effekter.

– Att människor bor olovligt i andra hand skapar otrygghet. Bor du svart så hör du inte av dig till polisen om du ser något brottsligt, för du vill inte att vi ska komma och ställa frågor till dig. Man är också mindre benägen att höra av sig till värden om det är problem med till exempel vägglöss, säger Fredrik Lennartsson, kommunpolis i Angered till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.