Demonstration mot Västlänken i Göteborg, november 2014. Foto: TT

Miljöförening missnöjd med domstolens beslut om Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Trädplan Göteborg är en av parterna som överklagat Mark- och miljödomstolens beslut att tillåta bygget av Västlänken i Göteborg. I dag fick de veta att deras överklagande avvisades.

– Det kommer att få irreversibla konsekvenser för miljön, säger Barbara Lindell, talesperson för föreningen.

Redan om några veckor börjar bygget av Västlänken dra igång, enligt Trafikverket. Men föreningen Trädplan Göteborg anser fortfarande att det finns många anledningar till att man inte bör bygga Västlänken. Det viktigaste rör miljön.

– Göteborg ligger redan långt över tillåtna normer på hur mycket kvävedioxid man får släppa ut, vilket ett antal människor dör av varje år. Att man då inte prövar det rättsligt är ganska förskräckligt. Bygget av Västlänken innebär att vi kommer att ligga ännu högre  och ligga långt över alla tillåtna värden, säger Barbara Lindell.

Västlänken

Träd försvinner

Föreningen menar också att Västlänken inte är ett samhällsnyttigt projekt och att de inte kommer öka tågkapaciteten. Framför allt kommer grävandet av schakten bidra till att viktiga kulturhistoriska byggnader i centrum riskerar att skadas såpass mycket att de inte går att återställa, menar de.

– Sedan kommer ungefär 200 gamla träd i Kungsparken att försvinna. Totalt räknar vi med att några tusen träd kommer att försvinna utmed sträckan, säger Barbara Lindell.

Förbiser argument

Det är en illavarslande ekvation, menar hon. Högre utsläpp och mindre träd. Att Trafikverket får gehör för sin önskan att förlänga bullertiden samtidigt som deras miljörelaterade argument förbises är oförståeligt, menar hon. Men de ger inte upp.

– Vi kommer naturligtvis att överklaga detta till Högsta domstolen. Vi har också överklagat själva järnvägsplanen, och vi ska i höst upp till Högsta förvaltningsdomstolen och presentera vår överklagan.

Så fortsätter hon:

– Vi är chockade delvis för att Trafikverket kan börja bygga redan nu när det fortfarande kan bli ett stopp sedan, delvis för att domstolen inte tar upp våra viktigaste argument. Det är ofattbart.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att Trädplan skulle upp till Svea hovrätt och presentera sin överklagan, rätt instans är Högsta förvaltningsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet