• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Hör argument för och emot förslaget i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Beslut: Lån av surfplattor till äldre – ”Stort behov”

Uppdaterad
Publicerad

Äldre i Borås kommer framöver att kunna låna hem en surfplatta. Under måndagen beslöt Vård- och äldrenämnden att kostnadsfritt låna ut surfplattor till alla seniorer som är 75 år och äldre.
– Jag tycker det är livskvalité för de äldre, säger Johan Wikander (L), ordförande i Vård- och äldrenämnden.

400 000 invånare i Sverige över 65 år lever i ett digitalt utanförskap, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Var femte person i åldersgruppen 65–85 år saknar en dator eller telefon för att använda internet. För att minska det digitala utanförskapet i Borås föreslås nu en satsning på surfplattor.

Tanken är att äldre över 75 år utan kostnad ska kunna låna surfplattor av kommunen. Och efter tre år ska seniorerna också kunna få köpa loss surfplattorna om de önskar.

Miljonkostnader

Nära fem miljoner kronor beräknas utlåningen att kosta för de första två åren. Tanken är att successivt dela ut surfplattor. Det handlar om runt 350 surfplattor per utlåningsperiod.

– Man går ut brett. Det blir först i kön. Vi kan inte ge till alla på en gång, säger Johan Wikander (L), ordförande i Vård- och äldrenämnden.

Kan dröja

Det kan också dröja innan beslutet som fattades på måndagen blir verklighet:

– Vi måste vänta tills coronan inte är en fara längre. Vi kan ju inte gå hem till de gamla och lära dem surfplattor som det är nu, utan det får bli post-corona, säger Johan Wikander.

– Dessutom kan det ta lite tid med kommunala upphandlingar och sånt, lägger han till.

”En hel del frågetecken”

Kristdemokraterna och Moderaterna i oppositionen har varit skeptiska till förslaget och dess omfattning.

– Det finns en hel frågetecken kring det här, säger Hans Gustavsson (KD), förste vice ordförande i Vård- och äldrenämnden.

Hör argument för och emot förslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer