Två tidigare företrädare för Römosseskolan i Götebrog åtalas nu för grova bokföringsbrott. Foto: SVT/TT

Römosseskolan: Två åtalas för grova bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två företrädare för en förening med nära koppling till Römosseskolan i Göteborg åtalas av Ekobrottsmyndigheten för grovabokföringsbrott. Enligt myndigheten har föreningen helt saknatbokföring under flera år, trots många in- eller utbetalningar.

Åtalet gäller bristfällig bokföring under åren 2016 till 2018. Enligt Ekobrottsmyndigheten fick föreningen under denna tid nästan 4,5 miljoner kronor i inbetalningar. Föreningen har inte själv drivit någon skola, men däremot sålt tjänster till en annan förening som i sin tur drivit en skola.

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor och utbetalningar om ungefär samma belopp som inte är bokförda, säger Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Två utredningar

Parallellt med åtalet är själva skolan, som ligger i Angered i nordöstra Göteborg, även under utredning för misstänkta ekobrott.

– Jag räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen senare i höst. Eftersom det är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera dessa brottsmisstankar ytterligare, säger Henric Fagher.

Nekar till brott

De båda åtalade nekar till brott.

– Han har en sak att säga; han förnekar brott och ser fram emot att få detta prövat, säger Per Gunnarsson, försvarsadvokat till en av de åtalade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.