Allergologen Pär Gyllfors menar att det inte borde vara något problem för skolan att hitta en lösning som gör att Linnéa slipper utsättas för pälsdjursallergen. Foto: SVT

”Förfärligt att man inte kan lösa detta”

Uppdaterad
Publicerad

– De ska ta familjen på allvar. Det är förfärligt att man inte kan lösa detta, säger allergologen Pär Gyllfors.
Han är en av de som reagerat på hur svårt allergiska Linnéa Skaug behandlats av skolan i Torslanda.

Pär Gyllfors är allergolog och arbetar som verksamhetschef på Astma och allergimottagningen vid St Görans sjukhus i Stockholm. Han träffar dagligen patienter som likt Linnéa har svår pälsdjursallergi.

– För de patienterna kan det vara svårt att vistas i ett kontorslandskap, säger Pär Gyllfors.

10-15 procent av befolkningen beräknas lida av pälsdjursallergi. Men det är ovanligt att vara så svårt allergisk som Linnéa.

– Att reagera på indirekt exponering av pälsdjur är ovanligt, men det förekommer.

Pär Gyllfors hörde av sig till SVT Nyheter Väst efter att vi berättat om familjen Skaug, som håller sin sjuåriga dotter Linnéa hemma från Skutehagesklan i Torslanda. Pär Gyllfors menar att det inte borde vara något problem för skolan att hitta en lösning som gör att Linnéa slipper utsättas för pälsdjursallergen.

”Är ju en enkel åtgärd”

Han hänvisar till en allergistudie som visat att ökad och noggrann städning inte har någon effekt alls på att minska allergener i klassrum. Något som däremot visade sig fungera i studien var att införa en sluss, där alla elever i klassen byter om från sina vanliga kläder till skolkläder.

– Det är ju enkel åtgärd som inte har någon inverkan på elevernas privata familjeliv.

Maritha Sedvallson arbetar som förbundsordförande för Astma och allergiförbundet. Hon har också engagerat sig i Linnéa Skaugs utblivna skolgång.

– Det är obegripligt att skolan först inför anpassningar som fungerar och sen tar bort dem, säger hon.

”Man är ovan”

I ett brev adresserat till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, kräver Astma och allergiförbundet att Linnéa återigen ska få gå i en pälsdjursfri klass. En anpassning som fanns i förskoleklass men som skolan drog tillbaka lagom till att Linnéa skulle börjat ettan.

– Man kan jämföra det med att man installerar en hörselslinga för ett hörselskadat barn och att man sen plockar bort den, trots att eleven går kvar, säger Maritha Sedvallson.

– Man är ovan vid att tänka på allergi som en funktionsnedsättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linnea missar skolstarten

Mer i ämnet