Privata förlossningsenheten BB Gårda i Göteborg stängs tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Landets första privata förlossningsenhet BB Gårda stängs knappt tre månader efter invigningen, rapporterade GP på fredagen. Men enligt verksamhetschefen handlar det hela om en ombyggnation.

– Vi kan inte ha födslar på plats utan vi fortsätter som vi gjort tidigare med att erbjuda hemfödslar tills brandskyddet är installerat i lokalerna, säger Johanna Sedeborn, verksamhetschef på Barnmorsketeamet till SVT.

Ägarna har i sociala medier själva meddelat att nedstängningen beror på ombyggnationer. Däremot ska flera barnmorskor som skulle bemanna enheten också ha slutat.

”Vi företräder våra medlemmar, men kan inte kommentera innehållet i förhandlingarna av hänsyn till de enskilda som är inblandade”, skriver Evalinn Wilke, förhandlare på fackförbundet SRAT, till GP.

– Flera av barnmorskorna har blivit uppsagda. När vi inte har hög volym på våra födslar så kan vi inte avlöna vår personal och det är det jag förmodar att facket har kommenterat, säger Johanna Sedeborn.

Hur länge ska ombyggnationen pågå?

– Det kan jag inte svara på, det är en process som ska gå igenom i stadsbyggnadskontoret eftersom det här är en ny verksamhet för Sverige så har det gjorts en ny bedömning, vad det är för brandklass som krävs och det anpassar vi oss efter.

Artikeln är uppdaterad med en förtydligande kommentar från Barnmorsketeamet om att förlossningsenheten inte stängs permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.