Föroreningar grusar bostadsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade bostadsområdet Lidköpings hamnstad riskerar att halveras. Anledningen är att marken är långt mer förorenad än vad som tidigare var känt.

–Hela den här delen av Lidköping är industritipp, helt enkelt, säger Kjell Hedvall som är socialdemokratiskt kommunalråd i Lidköping.

Lidköpings nya stadsdel Hamnstaden var tänkt att husera hela 1300 lägenheter, men undersökningar har visat att marken innehåller mycket mer föroreningar än vad som var känt tidigare.

Upptäckten av föroreningarnas omfattning innebär kraftigt ökade saneringskostnader och nu riskerar delar av projektet att läggas på is och antalet lägenheter mer än halveras. Att sanera hela området skulle kosta mer än en halv miljard.

Projektet kan nu komma att delas upp i etapper, där den mest förorenade delen, den närmast Lidköpings hamn, skjuts på framtiden.

Frågan om hur byggandet av Hamnstaden ska gå till väga kommer att hamna på nya kommunfullmäktiges bord efter höstens val.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.