En genomsnittlig svensk lämnar varje år 64 kilo förpackningsmaterial till återvinning – plast, papper, tidningar, metall och glas. Den totala mängden hushållsavfall ligger på 442 kilo per person och år.
På Svenska Mässan förevisas just nu innovationer som branschen menar ger en fingervisning om framtidens förpackningar. Klimatsmarta, vikbara och potentiellt praktiska.
Smart etikett berättar hur innehållet mår
Förpackningsnätverket Packbridge visar upp en etikett som du kan läsa av med din smartphone. Den skulle t.ex. kunna konfigureras så att den visar hur innehållet mår.
– Med kompletterande teknologi så kan den läsa av fukt, skakningar, om köttfärsen har blivit dålig. Du behöver inte öppna förpackningen för att få reda på det, förklarar Olof Nyström från förpackningsnätverket.
Så gör du en egen pappersklänning
En av utställarna på den pågående förpackningsmässan i Göteborg är den tyska konstnären Jule Waibel, världsberömd för sina klänningar helt och hållet gjorda i papper.
På mässområdet Creative Packaging ställer Jule ut och anordnar work shops i den vikteknik som hon använder till sina papperskreationer, bl.a. klänningar, väskor och paraplyer.
”Omöjlig att öppna – då är designern man”
På mässan visas inte bara nyheter, det förs också diskussioner kring förpackningar i allmänhet.
Lena Lorentzen är professor i industridesign vid Mittuniversitet i Sundsvall. Hon har skrivit boken ”Öppna dig”, en handbok i design av lätthanterliga förpackningar.
På frågan varför vissa förpackningar är så svåra att öppna svarar hon att en delförklaring är att skaparna oftast är män. Det innebär att de använder sig själv som referensmaterial.