I slutet av maj kommer 23 elever på NÄL-sjukhuset i Trollhättan vara färdigutbildade vårdbiträden.  Foto: SVT

Forsätter sin satsning på vårdbiträden

Publicerad

I våras intensivutbildade NU-sjukvården vårdbiträden för att klara sommarbemanningen. Nu väljer sjukhuset att utbilda ytterligare ett tjugotal vårdbiträden under hösten.

Det var i maj som ett tjugotal personer anställdes av NU-sjukvården för att intensivutbildas till vårdbiträden. En yrkesroll som inte funnits på sjukhuset de senaste decenierna.

– Jag har inte hört annat än att det har gått bra, men vi har inte utvärderat sommaren ordentligt ännu, säger Kerstin Blomgren, enhetschef för HR-avdelningen.

LÄS MER: Vårdbiträden utbildas för att klara sommarbemanningen

Anställs under hösten

Till hösten ska ytterligare ett tjugotal personer anställas och utbildas till vårdbiträden på NU-sjukvården. Efter en månads utbildning kommer de att jobba på sjukhusen under ungefär fyra månader. De nya vårdbiträdena beräknas vara färdigutbildade i december. Utbildningen kommer att vara ungefär den samma som erbjöds i våras, men man kan komma att ändra delar av innehållet.

– Vi ska utvärdera hur det gått och se ifall vi behöver justera något med utbildningen, säger Kerstin Blomgren.

Återinförandet av vårdbiträden på Norra Älvsborgs och Uddevalla sjukhus är en del av arbetet för att lösa rekryteringsproblematiken. Sjukhusen har länge haft svårt att rekrytera vårdpersonal och har därför valt att försöka omfördela arbetsuppgifterna på sjukhuset.

Framför allt har man haft svårt att rekrytera sjuksköterskor.

– Vi håller på att försöka växla arbetsgrupper för att täcka bristen av sjuksköterskor, säger Kerstin Blomgren.

LÄS MER: Oense om när vårdbiträden kan återinföras

Kan få jobba kvar

Nya anställningsavtal är ännu inte skrivna för de vårdbiträdena som anställdes över sommaren. Men det kan bli aktuellt att de får fortsätta sin anställning på sjukhuset även under hösten.

– Vår tanke har varit att de ska vara kvar. Sen får vi se hur allting har gått, och ifall de vill vara kvar. En del har ju pratat om att de vill söka omvårdnadsutbildning, säger Kerstin Blomgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer