Foto: TT

Forskare oroas – låga nivåer av flera fiskarter

Uppdaterad
Publicerad

Läget bedöms vara allvarligt för flera fiskarter längs med västkusten, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Enligt en ny rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) är det rekordlåga nivåer på vissa platser.

– Fisken kommer inte tillbaka, det är fortfarande väldigt låga nivåer. För några av de viktigare arterna som torsk, vitling och kolja så är det bland de lägsta nivåerna vi sett. Det är oroväckande att vi inte har de stora populationerna kvar längs kusten, säger Joakim Hjelm, chef för Havsfiskelaboratoriet i Lysekil som är en del av SLU, till Ekot.

SLU har genomfört trålningar från Strömstad till Kungsbacka som enligt Ekot visar att situationen är allvarlig för flera arter. Utomskärs ska fångsten ha varit den minsta sedan trålningen inleddes 2001.

Joakim Hjälm vid SLU säger till Ekot att orsakerna kan vara flera och att det kan handla om fiske, klimatförändringar och övergödning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.