Hur vi väljer att konsumera beror på flera olika faktorer. Foto: SVT

Psykologer på GU har utvecklat ny konsumentskala

Uppdaterad
Publicerad

Etik, social acceptans eller kanske värde för pengarna? Psykologer vid Göteborgs universitet har nu sammanställt en skala med sju motiv som påverkar vårt köpbeteende.

Isak Barbopoulos har skrivit en avhandling om konsumentbeteenden vid psykologiska instutitionen på Göteborgs universitet. Hans mål var att göra en skala där flera redan kända faktorer som påverkar varför vi konsumerar som vi gör mättes.

Genom tester med försöksdeltagare kom han till slut fram till sju dimensioner som verkar vara extra viktiga när konsumenter fattar sina beslut. Dimensionerna sammanfattas i en så kallad konsumentmotiv-skala (på engelska the Consumer Motivation Scale, förkortat CMS).

– Traditionella mätskalor fokuserar ofta på stabila egenskaper, som till exempel personlighetstyper. Men både motiv och beteende skiftar beroende på situationen konsumenten befinner sig i och vilken produkt hen tänkt konsumera, säger Isak Barbopoulos i ett pressmeddelande.

Beteendet beror på situationen

När en konsument handlar något åt sig själv, exempelvis kläder så kan kvalitet vara avgörande. Men om samma konsument köper kläder till en närstående så kanske det är viktigare att köpa något unikt. Det skiftande beteendet hos enskilda individer som bland annat beror på situation och produkt som ska inhandlas, fångas in med den nya skalan i form av ett vetenskapligt framtaget frågebatteri.

– Med CMS får den som mäter beteende många fler variabler till sitt förfogande. Varje mätning blir mer informationsrik än tidigare mätskalor, säger Isak Barbopoulos.

LÄS MER: Black Friday väcker motreaktion

Skalan kan användas av många

Den nya skalan kan komma till användning hos många olika aktörer i samhället menar Isak Barbopoulos, bland annat inom marknadsföring eller politik.

– När vi vet mer om vad konsumenter är ute efter blir det möjligt att skräddarsy insatser utifrån vad de hoppas uppnå med sitt beteende. Exempelvis att göra återanvända kläder mer attraktiva, eller att göra det mindre attraktivt att köpa nyproducerat, om det är mer hållbar klädkonsumtion som är syftet, säger Isak Barbopoulos.

LÄS MER: Framtidens kläder är gamla plagg

Fakta: De sju dimensionerna som påverkar köpbeteende

– Värde för pengarna (att få mycket för pengarna och att undvika slöseri)

– Kvalitet (att få bästa kvalitet och undvika det som är opålitligt)

– Säkerhet (att känna sig säker, lugn och förberedd, undvika osäkerhet)

– Stimulans (att få något spännande och unikt, undvika det tråkiga och trista)

– Bekvämlighet (att få något njutbart, undvika krångel)

– Etik (att agera utifrån ens egna ideal och moral, undvika skuldkänslor)

– Social acceptans (att göra gott intryck, undvika felsteg)

källa: Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.