Miljöekonomen Thomas Sterner ser gläds över Borås initiativ, men ser också utmaningar. Foto: SVT

Professorn om Borås klimatmål: ”Hiskeligt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora delen av koldioxidutsläppen i Borås kommer från invånarnas konsumtion. Något som kommunen inte styr över. Samtidigt vill kommunen minska alla utsläpp i kommunen med 16 procent, varje år.
– Det är hiskeligt mycket, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi.

De senaste åren har kommuner som Borås på eget initiativ genomfört koldioxidbudgetar. Thomas Sterner är professor i miljöekonomi på Handelshögskolan i Göteborg. Och han ser positivt på initiativen.

– Det är väldigt glädjande att det kommer ett initiativ underifrån om att man tar de här frågorna allvarligt.

”Det är komplicerat”

Men han ser också utmaningar för kommunerna att nå målen i sina budgetar. I Borås koldioxidbudget inkluderas till exempel även utsläpp som kommer från invånarnas konsumtion.

– Det är komplicerat. Där kommer man inte kunna styra. Man får väl se det som att det är bra att man följer upp så att man får ett perspektiv på frågorna.

”Behövs en politik över hela världen”

Thomas Sterner menar att problemen egentligen borde lösas på internationell nivå.

– Det behövs en politik över hela världen där det är dyrt att släppa ut koldioxid. Folk måste förstå att de ska upphöra med det inom en generation.

Hör Thomas Sterner om utmaningen med koldioxidbudgeten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.