Foto: TT

Forskare: Skippa ålen på julbordet – ät krabba istället

Uppdaterad
Publicerad

Den utrotningshotade ålen är inte välkommen på julbordet – istället slår forskare på Göteborgs universitet ett slag för makrill, krabbor och musslor till jul.

Fisken har länge varit en självklar del på julbordet för många – inte minst smaskigheter som lutfisk, lax och sill. Och förutom att det är gott, finns det många fördelar med att ha fisk på julbordet.

– Julen tenderar att vara onyttig för väldigt många, och då är fisk och skaldjur ett bra alternativ, säger Kristina Sundell, professor i zoofysiologi på Göteborgs Universitet.

Men det är inte alla fiskar som är ok att äta – i alla fall om man frågar forskarna på Göteborgs universitet.

– Man bör definitivt undvika ålen på julbordet. Vi vet att den är utrotningshotad, och vi behöver hitta alternativ innan den försvinner.

Sedan 2005 har ålen varit rödlistad, och är idag akut utrotningshotad. Enligt Naturskyddsföreningen har mer än 99 procent av ålen försvunnit sedan 1950-talet, och den europeiska ålen är på väg att försvinna för gott.

– Om vi inte äter den finns det större chans att vi i framtiden kan få tillbaka den på julbordet.

Se upp med laxen

Kristina Sundell tycker också att man ska se upp med laxen och lutfisken på julbordet, då de kan vara fiskade och odlade på ohållbara sätt.

– Även om den mesta laxen som vi köper i butik idag är norsk och hållbart odlad ska man vara vaksam vid fiskdisken. Man ska kontrollera att det är en certifierad lax man köper.

– När det gäller lutfisken beror det på vilken art det gäller, och hur de fiskas. När den görs på långa, finns det hållbara alternativ. Detsamma gäller när den är gjord på torsk. Då kan man till exempel äta torsk från Barents hav.

Istället för ålen: krabba

Makrill kan vara ett alternativ till ålen. Foto: TT

Och det finns flera alternativ för de som vill ha ett hållbart julbord och undvika ålen. Sill och makrill är till exempel helt ok att äta.

– Makrill och ål är lika i både fethet och textur, och rökt ål och rökt makrill är ganska likt i smaken.

Men forskarna lyfter också fram skaldjur som bra rätter att ha på julbordet, men även till nyårsmiddagen.

Forskaren förespråkar krabba. Foto: TT

– Det är kanske lite oortodoxt med krabba eller musselsoppa på julbordet för många. Men gratinerad krabba är väldigt gott, och krabbsoppa kan också vara ett bra alternativ också till nyår istället för den dyrare hummersoppan.

Och Kristina Sundell säger att om man vill veta vilka fiskar som är ok att äta är informationen bara en webbsökning bort. Men man kan också fråga i fiskaffären. 

– Fråga fiskhandlaren! Även om de säljer fisk som inte är märkta, ska de kunna säga vilka som är märkta, och om de är ok att äta.

Fakta: Miljömärkning av fisk

Det finns olika godkända miljömärkningar av fisk som forskarna rekommenderar att man håller utkik efter.

För odlad fisk finns märkningarna KRAV och ASC (Aquaculture Stewardship Council)

För vildfångad fisk finns märkningen MSC (Marine Stewardsip Council)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.