Säkerhetschefen på Göteborgs universitet, Jörgen Svensson, berättar hur hat och hot påverkar de anställda. Foto: Anna Adersjö

”Hatet mot forskare har eskalerat”

Uppdaterad
Publicerad

Både Chalmers och Göteborgs universitets säkerhetschefer uppger att hat mot forskare är ett växande problem. Nu vill de skaffa sig en bättre bild av läget, och uppmanar sin personal att rapportera till dem.

– Min bedömning är att det har ökat. Jag får mer och mer indikationer och rapporter om att det kommer mer och mer, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef på Göteborgs universitet.

Han uppger att han delar bilden med kollegor på universitetet, som alla upplever att mängden hot och hat mot forskare ökar. Men universitetet har inte fört statistik över detta, och det kan ju dessutom finnas ett stort mörkertal som det är svårt att få grepp om.

Nu vill Jörgen Svensson skaffa sig en tydligare bild av läget.

– Det här får inte bli vardag för en forskare, utan det måste rapporteras vidare så att vi kan hantera det och vidta åtgärder, säger han.

”Eskalerat över tid”

Säkerhetssamordnaren vid Chalmers, Erik Eliasson, har också bilden av att näthat mot forskare ökat.

– Det är ett problem och det har ju eskalerat över tid, säger han.

Han nämner ett projekt under förra året där forskare vid Chalmers analyserade livscykeln för dubbar i däck, och bland annat tittade på följderna för gruvarbetare i Kongo-Kinshasa. Det kom ett tiotal brev till Chalmers.

– Det förekom tämligen obehagliga brev, främst e-post, med rasistiska och förminskande uttalanden.

Kan påverka forskares val av ämnen

Hur ser du på det här?

– Det är ju fruktansvärt att vi får brev som riskerar att påverka forskare till att välja mindre kontroversiella ämnen, säger Erik Eliasson.

Något som hans kollega på Göteborgs universitet, Jörgen Svensson, instämmer i.

– Forskare överväger, mer eller mindre medvetet, om de ska forska inom vissa ämnen. Och ska en yttre kraft bestämma det, då är det ju en demokratifråga, säger Jörgen Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.