Forskare vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum för våld i nära relationer vill med sin forskning kunna förhindra framtida mord. Foto: SVT/TT

Vill förhindra mord i nära relationer: ”Männen svåra att identifiera”

Uppdaterad
Publicerad

Under sexton år har 58 personer i Västra Götaland dödats av sin partner. Forskare i Göteborg går nu igenom samtliga mordfall för att i framtiden kunna förhindra att det går så långt som till mord.

– Ett typiskt fall är där mannen varit våldsam mot kvinnan tidigare och uppvisat ett kontrollerande beteende. När kvinnan sen vill lämna eskalerar våldet, säger Viveka Enander, forskare och projektledare för studien som bedrivs vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum för våld i nära relationer.

Vanligast med kniv

Forskarna undersöker mordfall som skett i nära relationer i Västra Götaland mellan år 2000 till 2016. Under den perioden har 58 personer dödats av sin partner. Av förövarna var 10 kvinnor som mördade sin manliga partner. 48 av förövarna var män, som i alla fall utom ett mördade en kvinnlig partner.

– Det vanligaste tillvägagångsättet är kniv, det är det man har hemma och det är det man tar till. För de män som stalkar och förföljer, då kan man ha ett gevär och ha planerat det på det viset, berättar Viveka Enander.

Identifiera riskfaktorer

Syftet med forskningen, som beräknas vara klar inom ett par år, är att identifiera riskfaktorer för att se om något hade kunnat göras innan det slutade med mord.

– De här männen är väldigt svåra att identifiera. Jämför man män som mördar i nära relationer med andra män som mördar så är de mycket mer välfungerade, mer psykiskt friska och socialt väletablerade, säger Viveka Enander.

Typiska varningssignaler när en kvinna misshandlas av sin man

Är svartsjuk och kommer med ogrundade anklagelser 

Har ett kontrollerande beteende

Talar illa om kvinnans vänner och släktingar

Begränsar kvinnans livsutrymme och avskärmar henne från omvärlden 

Tvingar henne att utföra sexuella handlingar mot sin vilja 

Skrämmer och hotar

Är även våldsam mot djur

Källa: RSK/Nolltolerans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.