Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se 16-åriga Johan Schough testa att köra på halt väglag i klippet ovan och hör forskaren berätta om varför det behöver forskas mer på unga förare. Foto: SVT

Forskaren om utbildning för A-traktorer: ”Vi behöver veta väldigt mycket mer”

Uppdaterad
Publicerad

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, vill förbättra utbildningen för unga A-traktorförare.

– Vi har känt att det saknas en hel del i den nuvarande AM-utbildningen som finns för ungdomar som kör mopedbilar och A-traktorer, säger Helena Selander, forskare på VTI.

Krav på bilbälte och vinterdäck, det är några av förändringarna kring A-traktorer som Transportstyrelsen föreslår i en ny utredning som presenterades på tisdagen.

Riskutbildning för unga förare

Samtidigt försöker nu VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, förbättra utbildningen för unga A-traktorförare. SVT hängde med 16-åriga Johan Schough under den frivilliga riskutbildningen på Stora Holm i Göteborg. Den leds av forskaren Helena Selinder som tycker att det är alldeles för lätt att ta körkort för A-traktor idag:

– De har inte någonsin suttit dessa fordon när de får sitt körkort.

”Jag kör ju lite bilspel och så” – Johan Schough berättar om det hemliga vapnet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.