Forskaren Per Moksnes. Foto: SVT

Forskarens förslag: Skatt för båtmotorer med höga utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsbåtar släpper uppskattningsvis ut 176 000 ton växthusgaser årligen. Forskaren Per Moksnes föreslår en skatt för fritidsbåtar. Han vill att skatten ska fungera som ett styrmedel mot ett mer miljövänligt båtliv.
– Att gynna de som gör rätt och att det kostar mer om man gör fel, säger han.

Per Moksnes är forskare och lärare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs Universitet och jobbar även på Havsmiljöinstitutet. I en rapport tittade Havsmiljöinstitutet på fritidsbåtars miljöpåverkan. Bland annat belystes fritidsbåtars påverkan på grunda bottenmiljöer och utsläpp. Rapporten tog även upp förslag för ett mer hållbart båtliv. Forskaren Per Moksnes föreslår både båtregister och båtskatt.

Motstånd mot skatt

Men det finns ett motstånd mot att beskatta fritidsbåtar. Svenska Båtunionen har länge varit emot en skatt.

– Båtar är ett redskap för att utöva friluftsliv på samma sätt som en cykel eller ett par skidor, säger Peter Karlsson, verksamhetschef för Svenska Båtunionen.

Hör argument för och emot skatt i klippet ovan.

Svenska Båtunionen är en rikstäckande ideell medlemsorganisation. Svenska Båtunionen organiserar genom 24 regionala båtförbund runt 900 båtklubbar. I dag representerar Svenska Båtunionen cirka 170 000 enskilda båtklubbsmedlemmar.

Organisationen arbetar för att underlätta och utveckla båtlivet lokalt lokalt, regionalt och nationellt.

Källa: Svenska Båtunionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer