Foto: John Alexander Sahlin/TT

Forskare: Manlig sexhandel ses som en gayfråga

Uppdaterad
Publicerad

Tio års forskning om manlig prostitution har nu blivit en nyutgiven avhandling vid Göteborgs universitet. Och resultatet visar att manlig prostitution ofta tystas ner och ses som ett fenomen inom gaykulturen.

I tio års tid har Annelie de Cabo y Moreda arbetat med sin doktorsavhandling ”Brott eller passion? Myndighetsdiskurser om manlig sexhandel från 1930-talet till 2000-talet”.

I avhandlingen har hon analyserat statliga utredningar och andra myndighetspublikationer, intervjuer och opinionsbildande skrifter och sträcker sig över en 70-årsperiod. Från 1944, då homosexuella handlingar avkriminaliserades, fram till 2016.

Nu är avhandlingen färdig och slutsatserna är nedslående.

Manlig prostitution har från 30-talet och framåt främst setts som en del av gaykulturen inom det offentliga utredningsväsendet, polisen och socialtjänsten.

– Manlig sexhandel omtalas som en del av en manlig homosexuell kultur. Men det är aldrig någon som pratar om sexhandeln som en del av den heterosexuella kulturen, säger Annelie de Cabo y Moreda.

Stöd till män uteblir

En annan slutsats i avhandlingen är att prostitution nästan uteslutande diskuteras utifrån bilden av mäns våld mot kvinnor eller huruvida kvinnor frivilligt säljer sina kroppar. Men att prata om män som säljer sex har länge ansetts tabubelagt.

– Man har sett på homosexuella handlingar som något som kan smitta. Från 30-talet och framåt har staten lagt en hel arsenal av resurser på att fostra en heterosexuell befolkning, säger Annelie de Cabo y Moreda.

Det som skulle kunna vara problematiskt med denna hantering av frågan är att män som vill få hjälp ut ur prostitution inte har någon samhällsinstans att vända sig till.

– Det finns fortfarande idag ingen kommunal verksamhet, som prostitutionsgrupperna, som endast riktar sig till män. Transpersoner är en annan grupp som är helt negligerade i princip. Det kan få konsekvensen att man helt enkelt inte får det stödet som man har rätt till, säger Annelie de Cabo y Moreda.

Ingen vill ställa upp på intervju

Även när SVT Nyheter Väst försöker nå olika samhällsaktörer för att prata om manlig prostitution stöter vi på fenomenet som Annelie de Cabo y Moreda uppmärksammar i sin avhandling. 

Varken polis, socialstjänst eller ideella organisationer som arbetar med prostitution vill ställa upp på någon filmad intervju.

I en skriftlig kommentar skriver Mikamottagningen, som är Göteborg stads verksamhet som stöttar personer i prostitution, att:

”Vi har sedan en tid tillbaka ett ökat inflöde till mottagningen av män och transpersoner. Men att män får ersättning för sex är för oss inget nytt fenomen. Vi har under många år arbetat för att synliggöra detta. Vi arbetar individanpassat med de personer som vänder sig till oss och vi ser liknande orsaker till att en söker hjälp oavsett kön.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.