Upptäckten av ett sjätte smaksinne och smaken på blåbär är några av programpunkterna. Dofterna och smakerna är några av huvudämnena på konferensen och upptäckten av ett nytt smaksinne, den sjätte grundsmaken, är ett stort samtalsämne.
– Vi har fem grundsmaker, sött, salt, surt, beskt och umami, men nu börjar man prata om en fet smak också och det är väldigt intressant, säger Annika Åström, SP Food and Bioscience.
Skillnad på blåbär
Svenska forskare har analyserat smaken i svenska blåbär (Vaccinium myrtellius) och jämfört med den amerikanska blåbärssorten (Vaccinium corymbosum). De amerikanska blåbären är större och växer på buskar som kan bli två meter höga och odlas kommersiellt över hela världen och därför finns de ofta till salu även i svenska affärer.
Forskarna har testat bären med sensorisk analys och fått fram en smakprofil för respektive sort.
– De amerikanska blåbären innehåller bara sötma till skillnad från de svenska bären som innehåller en mer sammansatt blåbärssmak, en mer bitter, syrlig smak med en sträv munkänsla, säger Berit Albinsson, SP Food and Bioscience.
Många köper blåbär inte bara för att de smakar bra utan också för att de är nyttiga och innehåller antioxidanter, C-vitaminer och A-vitaminer. Och enligt forskarna på SP Food and Bioscience så visar undersökningar att de svenska blåbären innehåller mycket mer antioxidanter än de amerikanska bären.
Pangborn Sensory Science Symposium pågår på Svenska mässan i Göteborg mellan den 23 och 27 augusti.