Fem år försenat och utan fungerande framdrivningssystem ligger nu äntligen Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak vid Nya Varvet Göteborgs hamn. Foto: SVT

Forskningsfartyget Skagerak framme i Göteborg – utan motor

Uppdaterad
Publicerad

Fem år försenat och utan fungerande framdrivningssystem ligger nu äntligen Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak vid Nya Varvet Göteborgs hamn.

 – Det har varit lite skämmigt så vi har inte gjort nån stor affär att vi fått hit henne, säger Göran Hilmersson, dekan för Naturvetenskapliga fakulteten och ordförande för styrgruppen för fartygsprojektet.

Kostnaden för att få fartyget i bruk väntas öka från budgeterade 140 till 200 miljoner. En av orsakerna till att projektet havererat sägs vara att det polska rederiet inte haft kompetens nog att färdigställa framdrivningssystemet som består av både diesel- och elmotorer.

 – När hon väl ligger här vid kaj så känns det jättebra för oss i ledningen och bra för studenterna som kan bekanta sig med utrustningen, säger Göran Hilmersson.

När kan den lämna kaj för forskningsuppdrag?

 – Vi räknar med maj nästa år.

Se Göran Hilmersson, ordförande för styrgruppen för fartygsprojektet, berätta mer om forskningsfartyget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.