Foto: Janerik Henriksson/TT

Förskola i Göteborg stängs: Misstänkt extremistkoppling

Uppdaterad
Publicerad

En fristående förskola i Göteborg får tillfälligt verksamhetsförbud sedan misstankar om kopplingar till våldsbejakande extremism uppdagats. Beslutet har tagits av den kommunala förskolenämnden i Göteborgs stad.

Det handlar om en fristående förskola i nordöstra Göteborg. Förskoleförvaltningen säger sig förutom kopplingar till våldsbejakande extremism ha upptäckt flera allvarliga brister i verksamheten.

– I samband med en orosanmälan från en förälder intensifierade vi tillsynen, vilket ledde fram till det här beslutet, säger Amanda Larsson, chef på förskoleförvaltningens enhet för juridik och ärendehantering.

Verksamhetsförbudet träder i kraft den 2 mars. De cirka 70 barn som går på förskolan ska erbjudas platser på en närliggande kommunal förskola.

Förskolan har funnits sedan 2016 och flera tillsynsärenden har pågått genom åren.

Koppling till våldsbejakande extremism

Enligt Larsson handlar kopplingen till våldsbejakande extremism om att personer i ledning och styrelse har nära koppling till en religiös förening som av myndigheter bedöms inte stå för demokrati.

För att verksamheten ska kunna fortsätta drivas måste huvudmannen se till att samtliga inom ägar- och ledningskretsen är lämpliga att bedriva förskoleverksamhet, samt att bristerna i verksamheten rättas till.

– De har lokaler där det är lämpligt att ha 56 barn, men de har 70 barn som går där. Dessutom är personalomsättningen hög, och det har kommit in klagomål på konfessionella inslag i verksamheten, vilket inte går i linje med läroplanen, säger Amanda Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.