Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Römosseförskolan stoppas – kopplingar till åtalad expolitiker Foto: svt

Römosseförskolan stoppas – kopplingar till åtalad expolitiker

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagkvällen beslutade förskolenämnden i Göteborg att stoppa Römosseförskolan i Hammarkullen i Göteborg.

– Det är tur att vi lyckats stoppa det här, det är för barnens bästa, säger förskolenämndens ordförande Hakan Önal (M).

Tidigare under onsdagen har Skolinspektionen stoppat de tre grundskolorna med samma namn och vid 20-tiden på onsdagen beslutade en enig förskolenämnd i Göteborg att ge den fristående förskolan Römosse verksamhetsförbud.

– Det är på grund av att styrelsen inte följt de lagar som finns och inte tagit kontrollansvar. De har ansvar för alla de transaktioner som gjorts och sen pågår det även en process mot en person. Allt det här sammantaget gör att vi inte ser att styrelsen har förmåga att driva den här verksamheten, säger Hakan Önal.

Granskat huvudmannen

Förskoleförvaltningen har granskat förskolan under en längre tid och på deras uppmaning tog politikerna i förskolenämnden beslutet att stoppa den på onsdagskvällen. Redan i maj startade problemen när Römosseskolans konto frystes och pengarna studsade tillbaka till förskoleförvaltningen.

Efter det har de pengar förvaltningen försökt betala ut inte nått förskolan. Römosseförskolan har sedan höstterminens start haft 28 barn inskrivna på förskolan men inte ansökt om bidrag för några nyintagna barn efter sommaren.

– Römosseförskolan kommer stängas senast sjunde november och då kommer alla barn som går där att erbjudas platser i kommunala förskolor, säger Hakan Önal.

Polisanmälan mot rektor

Före sommaren i år polisanmälde styrelsen för Römosseskolorna i Göteborg sin egen skolchef och rektor som under september åtalades för grovt bokföringsbrott. Mannen, som misstänks för brotten, var tidigare riksdagsledamot. Han nekar till brott.

• Skolan är uppdelad i Römossens förskola i Hammarkullen, Lilla Römosseskolan i Rannebergen, Römosseskolan i Gårdsten och Römosseskolan Agnesberg. De har även tillstånd att starta en skola i Borås.

• Drivs av föreningen Framstegsskolan

• Har muslimsk profil

• Römosseskolan har drygt 600 elever sammanlagt

• Förskolan i Hammarkullen har just nu 28 barn inskrivna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer