• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Förslag om körkort för vattenskoter

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) föreslår körkort samt åldersgräns för att köra vattenskoter.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) föreslår att regeringen slopar vattenskoterförordningen och i stället inför krav på behörighetsbevis samt åldersgränser för snabba farkoster till sjöss.

Det innebär att den som exempelvis vill köra vattenskoter måste vara över 18 år och skaffa sig ett slags körkort.

Efter flera svåra olyckor med vattenskotrar och då dagens förordning har visat sig effektlös – ingen kan dömas för brott mot den då reglerna strider mot EU-rätten – fick Hav i somras uppdraget att utreda problematiken. Nu föreslår Hav att förordningen skrotas, fokus bör vara att ändra farliga och miljöstörande förarbeteenden.

Man trycker även på länsstyrelsernas ansvar att reglera båttrafik inom skyddsvärda områden.

 – Vi menar att behörighetsbevis är bättre än att förbjuda körning med vissa farkoster eller utanför allmän farled, säger Christer Larsson, utredare på Havs enhet för havsplanering och maritima frågor.

Det Hav vill se är ett slags körkort för fritidsfartyg. Vid hastigheter om minst 15 knop ska föraren vara över 15 år och utbildas i grundkunskaper om sjöregler, navigering och miljö. För 35 knop och uppåt bör åldersgränsen vara 18 år. Föraren ska även lära sig riskmedvetenhet och körtränas.

 – Exakt hur utbildningarna ska utformas anser vi Transportstyrelsen ska avgöra, säger Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.