Foto: TT

Föreslår skärpta regler vid hummerfiske

Uppdaterad
Publicerad

Hummerbeståndet i bland annat Skagerrak och Kattegatt är för litet. Därför vill nu Havs- och vattenmyndigheten skärpa reglerna för fisket när det startar i september.

För att komma till bukt med ett för litet bestånd som behöver växa både till antal och storlek föreslår Havs- och vattenmyndigheten nya regler. Men även om det inte finns en fullständig bild av beståndet menar myndigheten att analyser som har gjorts visar att beståndet är på en historisk låg nivå samtidigt som fisketrycket är högt.

– Studier i fiskefria områden visar att mängden hummer och medelstorleken i populationen snabbt ökar när fisket minskar eller helt upphör. Det finns alltså stora möjligheter att stärka beståndet genom att begränsa fisket, säger Martin Rydgren, utredare, enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten.

Flera nya regler

När hummerfisket drar igång i september kan förutsättningarna se annorlunda ut. De nya reglerna som Havs- och vattenmyndigheten vill införa är färre antal hummertinor. Från 14 till 6 för allmänheten och en minskning från 50 till 40 tinor för yrkesfiskare. Man vill även korta fiskesäsongen och öka minimåttet på fångst från åtta till nio centimeter så att hummern kan växa till sig.

– Vi bedömer att de föreslagna förändringarna är nödvändiga för att beståndet av hummer i svenska vatten skall få möjlighet att återhämta sig. En kraftig reducering av antalet fiskade humrar krävs för att uppnå detta. På sikt är dock bedömningen att förslaget innebär att reproduktionen av hummer kan öka och att detta skall leda till successivt ett förbättrat fiske, säger Martin Rydgren.

Havs- och vattenmyndighetens föreslår att reglerna ska införas från och med den 1 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.