Foto: TT

Försöker locka Tesla till Trollhättan

Publicerad

Den amerikanska biltillverkaren Tesla vill bygga elbilar i Europa. Nu försöker en grupp intressenter, där bland annat Business Sweden ingår, att övertyga företaget om att Trollhättan är ett alternativ, uppger flera källor för P4 Väst.

Även leverantörsorganisationen FKG har varit delaktig i kontakten med Tesla, bekräftar vd Fredrik Sidahl.

– Vi hade kontakt via svenska företrädare redan försommaren förra året, säger han till P4 Väst, men vill inte gå in på några detaljer.

Ett av argumenten är att bilfabriken i Trollhättan, som elbilstillverkaren Nevs nu äger, skulle ha plats för att även bygga Teslas bilar.

Kan ge 100 nya jobb

Nevs vill inte kommentera uppgifterna men säger att de siktar på att även kunna tillverka bilar åt andra företag.

Det amerikanska bilföretaget ska ha tagit emot informationen från de svenska intressenterna. Om Tesla skulle börja bygga bilar i Sverige skulle det kunna ge flera hundra nya jobb. Det skulle dessutom gagna den svenska fordonsindustrin.

Enligt tidskriften Automotive News har Tesla förklarat att det planerar att bygga en helt egen batteri- och bilfabrik i Europa. Finland, Tyskland, Nederländerna och Portugal har tidigare anmält intresserade av att hysa fabriken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer