En man åtalas för att ha försökt byta kollegornas lönekonto till sitt eget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försökte få kollegornas lön till sitt bankkonto

En man från Skaraborg försökte byta bankkonto för två av sina arbetskamrater så att deras löner skulle hamna på mannens eget konto. Försöken avslöjades innan några pengar hann överföras. Nu åtalas mannen för bland annat bedrägeri.

Enligt stämningsansökan upptäcktes bedrägeriförsöket när företagets löneansvariga samma dag fick två e-mejl från anställda som uppgav att de ville byta lönekonto. I båda fallen skulle pengarna gå till ett konto som den åtalade disponerade.

Lönekontorets kontroller visade att något inte stämde och ändringarna genomfördes aldrig.

Försökte ta lån i kollegas namn

Mannen, som är i 35-årsåldern, åtalas också för att ha försökt ta ett lån på 100 000 kronor i ytterligare en kvinnlig arbetskamrats namn. När banken kontaktade kvinnan för att få en underskrift avslöjades bedrägeriförsöket.

Samtliga drabbade kräver 5 000 kronor vardera i skadestånd för kränkning. Mannen nekar till alla anklagelser och har i förhör förklarat att han tror att ”någon vill sätta dit honom.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer