Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gabriel Van Der Eerden var en av de första rullstolsburna deltagarna i Göteborgsvarvet. Foto: Lars Wiklund

Första året sedan 1980 för rullstolsburna i Göteborgsvarvet

Uppdaterad
Publicerad

Rullstolsburna får för första gången på över 40 år delta i Göteborgsvarvet i år. Sedan 1981 har det varit förbjudet, men efter kritik har arrangörerna svängt i frågan. En av deltagarna är Gabriel Van Der Eerden, 28 år från Uddevalla. SVT träffade honom precis innan start.

Gabriel Van Der Eerden, 28 år från Uddevalla, är rullstolsburen efter en skidolycka för 12 år sedan. Innan olyckan så sprang han Lilla Göteborgsvarvet, men efter att han hamnat i rullstol så har han aldrig fått delta i varvet förrän nu.

– Det känns roligt att det äntligen skall bli av, säger Gabriel Van Der Eerden.

Ett pilotprojekt

Det är första året som varvet låter rullstolsburna köra sedan det första loppet 1980. Efter har det varit förbjudet av säkerhetsskäl, vilket kritiserats av rullsstolsbundna. Och nu efter 41 år har arrangörerna svängt.

­– Vi gör ett pilotprojekt i år med ambitionen att det ska mynna ut i en klass för rullstolsburna, säger Daniel Vandor från Göteborgsvarvet.

– Det är bra att det tagits upp i media så att man har kunnat förändra, säger Gabriel Van Der Eerden.

När klockan var 14.31 gick starten för de de första rullstolsburna deltagarna någonsin.

– Symbolkraften i detta är att vi är som alla andra. Idag hoppas jag på att komma under två timmar och på en folkfest i Göteborg, säger Gabriel Van Der Eerden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer