Första etappen av högvattenskydd klar i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den upphöjda kajen och granitmurarna ska klara en havsnivåhöjning på 2,7 meter. Nu är första etappen av högvattenskydd färdigbyggd längs med delar av Packhuskajen i Göteborg, till en kostnad på cirka fem miljoner kronor.

– Efter IPCC:s rapport kom i augusti så tycker jag man förstår allvaret än mer, säger Lisa Ekström, klimatstrateg vid Göteborgs stad.

Dessutom har sju förvaltningar ingått en ny skyfallsöverenskommelse.

I klippet ovan får du se hur den nya kajen vid Packhuskajen ser ut och höra en intervju med klimatstrateg Lisa Ekström.

Samtidigt som den första etappen av högvattenskydd är färdig så har sju förvaltningar i staden nyligen nått en överenskommelse om hur skyfall ska hanteras. Kraftiga och mer frekventa skyfall är också en effekt av klimatförändringarna. Överenskommelsen klargör vilken förvaltning som har ansvar för vad – och vem som ska betala.

– Vi har ett akut behov i Göteborg, vi står med väldigt stora risker för höga kostnader om det kommer ett skyfall, säger Andreas Severinsson, chef för stadsutveckling vid förvaltningen för kretslopp och vatten.

Vatten ska ledas undan

Det ska nu byggas ett antal skyfallsanläggningar, för att vatten från kraftiga skyfall ska kunna ledas undan från byggnader eller känslig mark. Det kan exempelvis handla om att sänka marken i en park så att vattnet samlas där. Eller anlägga en skateboardpark som fungerar som en damm vid skyfall.

För de här anläggningarna kommer kostnaden fördelas mellan skattebetalarna och det företag som har nytta av anläggningen. En del kommer också läggas på VA-taxan, alltså avgiften för vatten och avlopp.

”Känns skönt”

Ett tiotal platser är prioriterade, till exempel Lillhagsparken, Fjärdingsparken och Gråberget.

– Det känns skönt att den här överenskommelsen är på plats. Samtidigt känns det sårbart, det är en lokal modell mellan våra direktörer. Hade det istället varit reglerat i lag hade vi varit trygga, säger Andreas Severinsson.

Han menar att det är en modell som kan hjälpa Göteborg på kort sikt, men att det behövs en stabil nationell lagstiftning på längre sikt, för att tydliggöra vems ansvar det är att ta kostnaden för klimatförändringarnas effekter.

Skyfallsöverenskommelsen

Dessa sju förvaltningar ingår:

  • Fastighetskontoret
  • Förvaltningen för kretslopp och vatten
  • Park- och naturförvaltningen
  • Trafikkontoret
  • Stadsbyggnadskontoret
  • Miljöförvaltningen
  • Lokalförvaltningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.