Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bidevindsseglaren är blå, röd – och vit. Och färgerna har olika funktioner. Foto: Martin Stjernstedt/Havets hus

Första fyndet av bidevindseglaren i Sverige hittad på Skaftö i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Den portugiska örlogsmannen är en av de farligaste maneterna i världen. Nu har en släkting hittats – på Skaftö längs Västkusten. Men bidevindsseglaren är helt ofarlig för människan.

– De var ganska trötta och slitna, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets hus

Se klippet: Tre färger hos djuret -  olika egenskaper

Ett nytt nässeldjur i svenska vatten har hittats på Skaftö i Lysekils kommun. Fyndet gjordes på tisdagsmorgonen och personal från Havets hus i Lysekil kunde senare konstatera att det rörde sig om en helt ny art i svenska vatten: bidevindseglaren.

– Den är väldigt vacker så det är lite häftigt, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets hus

”Kommer få fler påhälsningar”

Till skillnad från sin fruktade släkting – den protugisiska örlogsmannen – så är bidevindseglare helt ofarlig för människor. Det kan bli upp till en decimeter i diameter och har ett segel uppfällt mot vinden för att kryssa sig fram över haven. Totalt har tretton stycken bidevindseglare hittats på Skaftö. De har nu förts till havets hus för att visas upp för allmänheten.

– Jag tror vi kommer få fler påhälsningar från arter som normalt lever på lite varmare breddgrader. Det har vi sett inte minst på land när det gäller fåglar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.