Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Drönare kan numer leverera hjärtstartare vid larm om hjärtstopp. Hör ansvarige forskaren Andreas Claesson på Karolinska institutet berätta. Foto: Karolinska institutet/Everdrone

Första gången hjärtstartare från drönare används

Publicerad

Att en hjärstartare som levereras med drönare faktiskt används är unikt för fallet som inträffade i Trollhättan, där akutläkaren Mustafa Ali gjorde en livräddande insats. Nu hoppas Andreas Claesson, docent på Karolinska institutet och ansvarig forskare bakom studien, på att fler ska våga.

– Det här var ett skolboksexempel, vi vill ju att det ska fungera i alla typer av fall. 

I klippet berättar ansvarige forskaren Andreas Claesson mer om studien.

När akutläkaren Mustafa Ali larmar SOS-alarm om ett misstänkt hjärstopp utomhus, anländer drönaren med hjärtstartaren inom loppet av några minuter. Den har funnits i Trollhättan sedan augusti och är ett av de senaste tillskotten i en pågående forskningsstudie som undersöker om det går att leverera hjärtstartare snabbare än ambulans med hjälp av drönare. 

I en rapport från 2020 års studie där drönare använts i Kungälv och Göteborg, redovisas att drönarna levererat hjärtstartare 11 av 12 gånger de larmats ut. I sju fall (64 procent) anlände drönarna innan ambulansen kom, med en tidsvinst på nästan två minuter i median.

Har aldrig tidigare använts

Men ingen av hjärtstartarna har faktiskt använts på patienten. Tills nu. Mustafa Ali kopplar på hjärstartaren och hinner ge tio defillibreringar innan första ambulansen kommer till platsen.

Mannen som drabbades av hjärstoppet överlever.

– Det är ju jättekul, sedan vill vi ju få in fler fall så att vi verkligen kan belägga effekten av det här, säger Andreas Claesson.

Ny större studie på gång

Den pågående forskningsstudien är ett samarbete mellan Karolinska institutet, Västra Götalandsregionen, SOS Alarm och drönarföretaget Everdrone, men Andreas Claesson vill få in fler regioner och på sikt även länder, för att på så sätt kunna utföra en mer klinisk studie med start under 2022.

– Att det finns en effekt, det ser vi, men vi behöver fler fall för att vetenskapligt kunna belägga hur stor effekten är, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer